Gezin tijdig uit huis dankzij rookmelder

Frederick Steen-Vancoillie uit Bissegem en zijn gezin ontsnapten in de nacht van maandag op dinsdag aan een drama. “Er ontstond brand in de elektriciteitskast van onze woning”, klinkt het. “Maar dankzij het rookdetectiesysteem werden we in een mum van tijd gewekt en bleven we ongedeerd.” De brandweer in onze regio voert al enkele maanden een sensibiliseringscampagne rond rookmelders.

 

Er sterven in ons land nog altijd te veel mensen aan de gevolgen van een brand in hun woning. Minstens 78 in 2016, om precies te zijn. Te weinig mensen investeren in brandveiligheid en daarom loopt bij de hulpverleningszone Fluvia nu al een tijdje een bewustmakingscampagne. Bissegemnaar Frederick Steen-Vancoillie (38) kent de gevaren maar al te goed. De man is met zijn bedrijf Sequrity immers actief in de sector van bewaking en alarmsystemen. “Branddetectie is daarvan een belangrijk onderdeel en maandagnacht mochten we dat zelf ervaren in onze eigen woning”, vertelt de man.


Beautysalon
Om half vijf ’s morgens werden Frederick en zijn echtgenote, Stephanie Desender, gewekt door het luid alarm aan de buitenkant van hun woning langs het Waterhoennest. “Via de alarmcentrale kregen we een melding dat er brand was in de berging”, zegt Frederick. “Ik snelde naar beneden en stelde vast dat er aan de bovenzijde van de kast wat vuur was en rook ontsnapte. Op zo’n moment denk je maar aan één ding: zo snel mogelijk het vuur doven. Terwijl mijn vrouw de brandweer belde, goot ik een emmer water op de bovenzijde van de elektriciteitskast. De vlammen doofden maar het water sijpelde uiteraard naar beneden. Toen de brandweer ter plaatse kwam, was het gevaar eigenlijk al geweken. “De zichtbare schade valt mee: een deeltje van de installatie is weggebrand en boven de kast is er rook- en roetschade. Maar het zal heel wat werk vragen om de elektrische installatie weer helemaal in orde te krijgen.” Het gezin met twee kinderen had gisteren op de benedenverdieping al weer stroom. Daardoor kan vandaag het beautysalon van Stephanie ook weer normaal de deuren openen. Op de bovenverdieping was het probleem gisteren nog niet opgelost. “Maar we geraken er wel”, weet Frederick. “We prijzen ons vooral gelukkig dat we over zo’n branddetectiesysteem beschikken. Anders stond ik dit hier vandaag misschien niet meer na te vertellen.”